Planteskolebransjen i Norge har opplevd en dramatisk nedgang de siste tiårene, mens importen av utenlandske planter har økt kraftig. Denne utviklingen skaper store utfordringer for både norsk plantehelse og bærekraft. Kan en nasjonal satsing på norsk produksjon snu trenden?
I løpet av de siste 20–30 årene har den norske planteskolebransjen gjennomgått en dramatisk endring. Tidligere var dette en blomstrende bransje med mange små aktører som leverte planter produsert i norge. Men i dag ser vi en kraftig nedgang i produksjonen av norske planter, mens importen av utenlandske planter har skutt i været.
Ifølge en rapport fra NIBIO har importen av planter økt fra rundt 500 millioner kroner til hele 2,3 milliarder kroner siden 1988. Samtidig har den innenlandske produksjonen stupt. Denne utviklingen bringer med seg flere utfordringer, ikke bare for norsk økonomi, men også for miljøet og plantehelsen.
En av de mest alvorlige konsekvensene av denne økte importen er risikoen for at skadelige plantesykdommer og skadedyr følger med importerte planter. Dette har blitt fremhevet i en risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM), som peker på at import av jord og vekstmedier kan føre med seg alvorlige plantehelseproblemer.
Mange i bransjen begynner nå å rette fokus mot dette problemet. Det er et behov for en nasjonal satsing på bærekraftig produksjon av norske planter. Ved å prioritere norsk produksjon kan vi både sikre arbeidsplasser og redusere risikoen for å bringe inn fremmede arter og sykdommer.
Vi i VXTR ønsker å være en del av løsningen og bidrar gjerne til debatten. Dersom dere ønsker å sette dette på agendaen i deres kanaler, stiller vi oss til rådighet med vår ekspertise og innsikt. Dette er en sak som angår hele Norge – la oss handle før det er for sent.
For mer detaljert innsikt i risikoen for plantehelse ved økt import, kan VKMs rapport leses her:
Du kan også laste ned Nibio Rapport: Plantevekst - verdien i grønt som omhandler utviklingsmuligheter og samarbeidsløsninger for planteskolesektoren (se under)